U bent hier: seminars & demo clinics » CYRTINA - Grenzen aan Keramiek. Klinische implicaties van materiaaleigenschappen verkend.

seminars & demo clinics (editie 2017)

CYRTINA - Grenzen aan Keramiek. Klinische implicaties van materiaaleigenschappen verkend.

Kronen en bruggen uit volkeramiek stammen weliswaar uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw, maar het hiervoor gebruikte keramiek is sindsdien qua samenstelling en structuur compleet veranderd. De veranderingen zijn zo snel gegaan dat klinisch onderzoek en wetenschappelijk bewijs van duurzaamheid er vaak bij in zijn ingeschoten. De tandheelkunde heeft hiervoor met veel breuk- en chipproblemen al ruimschoots haar lesgeld betaald. Zo is nu weliswaar het effect van de hoge hardheid van zirkoonoxide op de abrasie van antagonisten onderzocht, maar weten we niets over de op termijn verhoogde belasting hiervan op de rest van het gebit. Ook leidt het streven van de industrie naar steeds hogere translucentie van zirkoonoxide tot concessies aan de aanvangssterkte en de sterkte na 5 jaar, waarvan de klinische implicaties niet zijn te overzien. In de lezing worden de grenzen aan keramische restauraties verkend en intelligente klinische oplossingen en  procedures voor hun duurzame toepassing in de praktijk voorgesteld.

Seminar by Prof. dr.ir. Jef van der Zel

Prof.dr.ir. Jef van der Zel. Jef van der Zel verrichtte van 1977 tot 2007 onderzoek naar legeringen en metaalkeramiek, pers- en sinterkeramiek bij Elephant-Dentsply. Hij wordt gezien als een van de pioniers van dental CAD/CAM, m.n. op het  gebied van CAD software, desktop scannen, virtuele articulatie en geleide implantaat planning. In 2004 werd hij bijzonder hoogleraar Computerondersteunde Tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Onderzoek o.a. gericht op histo-anatomische keramische kronen en bruggen met CAD/CAM (“Primero”).

Terug naar overzicht